Resepi

Muffin



Muffin Coklat

Bahan-bahan ( 10 biji )

  • 200g coklat masakan
  • 70g mentega
  • 2 biji telur
  • 50g gula halus
  • 60g tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder

Cara-cara

  1. Antara bahan-bahan yang diperlukan
  2. Cairkan coklat. Gunakan kaedah "double boiler" .
  3. Kemudian masukkan mentega. Kacau sehingga mentega cair. Selepas tu bolehlah panaskan oven sehingga suhu 170C.
  4. Dalam mangkuk lain, masukkan telur dan gula. Kacau sampai sebati. Tak perlu penaik(kembang).
  5. Masukkan telur ke dalam mangkuk coklat. Kacau biar campuran sebati.
  6. Ayakkan tepung dan baking powder ke dalam mangkuk coklat. Gaul sehingga sebati.
  7. Isikan adunan ke dalam bekas muffin sehingga 1/2 penuh atau 60% penuh. Bakar selama 20 minit.
  8. Selepas masak tu, mungkin muffin ni lembik sikit( sebab hanya sedikit tepung yg digunakan) tapi bila dah sejuk dia akan keras dengan sendiri. Jadi kalau lepas 20 minit tu, masih lembik tak payah bakar semula.

    Muffin Vanilla

     

    Prep Time: 10 minutes

    Cook Time: 20 minutes

    Total Time: 30 minutes

    Yield: Makes 2 Dozen Muffins

    Ingredients:

  9. 4 cups flour
  10. 2 cups granulated sugar
  11. 1 tablespoon plus 2 teaspoons baking powder
  12. 1 scant teaspoon salt
  13. 2 cups milk
  14. 2 large eggs
  15. 1 tablespoon vanilla extract
  16. 8 tablespoons butter, melted

Preparation:

In a large bowl, combine the flour, sugar, baking powder, and salt. In a small bowl, whisk together the milk, eggs, melted butter, and vanilla. Pour milk mixture into the dry ingredients; mix all ingredients thoroughly. Spoon into greased or paper lined muffin tins and bake at 400° for 20 minutes.
Makes about 2 dozen muffins.

Recepi
POLKADOT CAKE ROLL

RC PKT


Bahan-Bahan
A Putih Telur - 5 biji
Gula Kastor - 90 gram
Serbuk tartar - 3 gram @ 3/4 sudu kecil
B Kuning Telur - 4 biji
Minyak Masak - 60 gram
Air - 80 gram
C Tepung Kek Halus - 100 gram
Serbuk Penaik - 3 gram @ 3/4 sudu kecil
Inti Kastad
Tepung Kastad Segera - 50 gram
Air Sejuk - 100 gram
Krim Putar (Fresh Cream) - 100 gram
- Campurkan tepung kastad dengan air dan kacau dengan pemukul telur hingga sebati. Masukan krim putar dan pukul kingga kembang.

Cara-Caranya

Bahagian 1 (Corak)
1. Ayak tepung halus dan serbuk penaik
2. Tambah bahan (B) dan gaul dengan pemukul telur hingga sebati. Ketepikan
3. Pukul putih telur pada kelajuan tinggi selama 1 minit
4. Tambah gula dan serbuk tartar
5. Pukul hingga adunan membentuk puncak lembut dan tidak jatuh
6. Ambil 2 mangkuk dan letakkan 1 sudu adunan pada setiap mangkuk
7. Letakkan pewarna dan kacau rata
8. Ambil 1 sudu adunan meringue dan campurkan kedalam adunan berwarna tadi.
9. Buatkan corak diatas loyang yg telah dialas dengan kertas minyak
10. Bakar pada suhu suhu 160⁰C selama 1 minit.
Bahagian 2 (Kek)
1. Campur separuh adunan (meringue) kedalam adunan kek dan gaul sebati.
2. Masukkan lebihan adunan dan kacau rata
3. Tuang adunan kedalam Loyang yg telah dilukiskan corak dan dibakar. Ratakan.
4. Bakar pada suhu 160⁰C selama 15-20 minit.
5. Angkat kek dan terbalikkan pada loyang kosong . Ini adalah cara untuk membuang kulit pada permukaan kek
6. Terbalikkan semula kek dan sapu krim kastad seluruh permukaan kek. Buat potongan kecil dihujung kek.
7. Gulung kek dan siap untuk dihidang.

Tiada ulasan:

PENGAMBILAN PELATIH INDUSTRI (INTERN)

 Kami sedia menerima Pelatih Industri (Intern) dalam bidang Bakeri - Peluang pekerjaan dengan kami - Mempelajari teknik membuat berbagai jen...