Muffin
Muffin Coklat
Bahan-bahan ( 10 biji )
- 200g coklat masakan
- 70g mentega
- 2 biji telur
- 50g gula halus
- 60g tepung gandum
- 1 sudu kecil baking powder
Cara-cara
- Antara bahan-bahan yang diperlukan
- Cairkan coklat. Gunakan kaedah "double boiler" .
- Kemudian masukkan mentega. Kacau sehingga mentega cair. Selepas tu bolehlah panaskan oven sehingga suhu 170C.
- Dalam mangkuk lain, masukkan telur dan gula. Kacau sampai sebati. Tak perlu penaik(kembang).
- Masukkan telur ke dalam mangkuk coklat. Kacau biar campuran sebati.
- Ayakkan tepung dan baking powder ke dalam mangkuk coklat. Gaul sehingga sebati.
- Isikan adunan ke dalam bekas muffin sehingga 1/2 penuh atau 60% penuh. Bakar selama 20 minit.
-
Selepas masak tu, mungkin muffin ni lembik sikit( sebab
hanya sedikit tepung yg digunakan) tapi bila dah sejuk dia akan keras
dengan sendiri. Jadi kalau lepas 20 minit tu, masih lembik tak payah
bakar semula.
Muffin Vanilla
Prep Time: 10 minutes
Cook Time: 20 minutes
Total Time: 30 minutes
Yield: Makes 2 Dozen Muffins
Ingredients:
- 4 cups flour
- 2 cups granulated sugar
- 1 tablespoon plus 2 teaspoons baking powder
- 1 scant teaspoon salt
- 2 cups milk
- 2 large eggs
- 1 tablespoon vanilla extract
- 8 tablespoons butter, melted
Preparation:
In a large bowl, combine the flour, sugar, baking powder, and salt. In a small bowl, whisk together the milk, eggs, melted butter, and vanilla. Pour milk mixture into the dry ingredients; mix all ingredients thoroughly. Spoon into greased or paper lined muffin tins and bake at 400° for 20 minutes.Makes about 2 dozen muffins.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan