Resepi ni sue cipta sendiri. Memang confirm lembut sampai lusa. Sue bagi sekali tips untuk dapatkan gula salut donut yg tak cair sampai lusa. Happy cooking !!!
RESEPI DONUT LEMBUT SAMPAI LUSA
Bahan A
1 kg tepung protin tinggi @ tepung roti
100 gm gula
11 gm yis (sepeket mauripan)
15 gm garam
Bahan B
2 biji telur
450 ml air
Bahan C
80 gm marjerin
20 gm lemak sayur (kalau tak ada, jadikan marjerin 100gm)
TIPS !!! gunakan dusting sugar untuk menyalut donat anda. (boleh dibeli dikedai barangan bakeri)
insyaAllah... donut masih cantik hingga lusa
Cara caranya
- campur dan gaul rata semua bahan A
- masukkan bahan C dan gaul sebati hingga jadi seperti serbuk roti dan tidak berketul ketul
- masukkan bahan C dan uli adunan hingga jadi doh yang elastik (dlm 20 minit jika guna tangan)
- jika guna mixer, uli hingga elastik
- keluarkan doh. bulatkan dan rehatkan selama 10 minit. Jika doh melekit, gunakan tepung gandum.
- canaikan doh jadi setebal 1.5 cm dan terap dengan acuan donat
- biarkan menaik sekali ganda
- sediakan minyak untuk menggoreng dengan api yang sederhana.
- goreng hingga keemasan, angkat dan toskan minyak
- biarkan donut sejuk dahulu sebelum dihias.
- siap....
TIPS !!! gunakan dusting sugar untuk menyalut donat anda. (boleh dibeli dikedai barangan bakeri)
insyaAllah... donut masih cantik hingga lusa
Tiada ulasan:
Catat Ulasan